11 Ekim 2010 Pazartesi

Sürücüsüz araç trafiğe çıktı!

İnternet devi Google, kendi kendisini sürebilen sürücüsüz otomobilleri California yollarında binlerce kilometrede başarıyla test ettiğini açıkladı.

İnternet devriminin öncüsü Google sürücüsüz otomobil dönemini başlattı. Trafiğe çıkan 7 araç 224 bin km yol yaptı. Google araçları bir kez kazaya karıştı, onda da kırmızı ışıkta bekleyen araca arkadan çarptılar.

Dünyanın en çok ziyaret edilen internet sitesi Google’ın, üzerindeki sensörler, sürüş bilgisayarı ve GPS sistemi sayesinde kendi kendine yol alabilen robot araçları ilk kez trafiğe çıktı. Ulaşım sektöründe devrim niteliğindeki bu adımın kimseye haber verilmeden San Francisco’da atıldığı Google tarafından dünyaya duyruldu. Google mühendisleri tarafından geliştirilen 6 Toyota Prius ve bir Audi TT’nin dik ve bol virajlı San Francisco’da toplam 224 bin kilometre yol yaptığı açıklandı. Geliştirilen araçların esas olarak Google veri merkezini ve harita sistemini (Google Maps) kullandığı belirtildi.

360 derecelik bakış

Google’ın resmi blog sayfasında araçları tanıtan şirket, “Google, teknoloji aracılığıyla büyük sorunlara çare bulmak için kuruldu. Şu an en büyük sorun trafikte yaşanan ölümler ve çevre kirliliği. Bu projeyle iki sorunun da üstesinden gelmeye çalışıyoruz” denildi. Gizlilikle yürütülen dev projede 7 araçtan sadece biri kaza geçirdi. Onda da arkadan gelen otomobil kırmızı ışıkta duran “Google arabası”na çarptı. Seri halde üretilen araçların birkaç ufak hamle ile robot arabaya çevrilebilmesinin büyük bir adım olacağı belirtiliyor. Robot arabalar üzerlerindeki kameralar sayesinde 360 derecelik bir bakış açısına sahip ve ortalama bir sürücüden çok daha hızlı tepki verebiliyor.

Robot araba nasıl çalışıyor?

Tespit cihazı:
Havacılıkta kullanılan ışıkla tespit sistemi sayesinde aracın etrafı 3 boyutlu bir biçimde görüntüleniyor. 60 metre uzağın haritası çıkartılabiliyor.

Konum belirleyici: Aracın sol tarafından bulunan algılayıcı sayesinde elektronik harita üzerinde aracın konumu belirlenebiliyor.

KAMERA: Dikiz aynasındaki kamera trafik ışıklarını ve arabanın önünden geçen yaya, hayvan ve bisikletleri algılayabiliyor.

Radar: Ön tarafta üç arka tarafta bir tane radar bulunuyor. Bu radarlar sayesinde aracın etrafındaki nesnelerin konumu algılanıyor.

CEO tüyo vermişti

Agresif, güvenli, aceleci gibi farklı şoför profillerine göre kaydedilebilen araçlar farklı bölgelerden geçerken yaya geçidi ve hız limitlerini bilip ona göre hareket ediyor. Google’ın sitesinde projenin henüz gelişme aşamasında olduğunun altı çizildi. Google’ın robot araba sayesinde veri tabanından bilgi ve harita satarak para kazanabileceği tahmin ediliyor. Google CEO’su Eric Schmidt, birkaç hafta önce düzenlenen bir konferansta, “Bilgisayarların insanların iyi yapamadıkları işleri yapmaları kaçınılmaz. Kazalara rağmen arabaları hala bilgisayarların değil insanların sürüyor olması gülünç” demişti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder